
Plastforurensning i havet
Hvis vi ønsker å redusere plastforurensning i havet, må vi ta tak i problemet der det er størst. Over 70 % av makroplasten som havner i havet, stammer fra fiskeredskap.
Den globale plastproduksjonen har nådd et alarmerende nivå på over 400 millioner tonn årlig, brukt til ulike industrielle og forbrukerformål. En urovekkende konsekvens av denne omfattende bruken er den enorme mengden plastavfall som ender opp i våre hav. Minst 14 millioner tonn plast havner i marine økosystemer hvert år, og utgjør rundt 80 % av alt marint avfall – fra havoverflaten til de dypeste havsedimentene.
Konsekvensene av denne ukontrollerte plastforurensningen er omfattende og ødeleggende. Utallige marine arter blir ofre for plastavfallet – enten ved å innta det eller bli viklet inn i det, noe som fører til alvorlige skader og dødelige utfall i disse sårbare økosystemene. Problemet stopper ikke ved havet. Plastforurensning utgjør også en alvorlig trussel mot matsikkerhet og matkvalitet, og påvirker dermed ikke bare marint liv, men også menneskers helse.
I tillegg til de akutte miljø- og helseproblemene, bidrar plastforurensning betydelig til klimaendringer. Produksjon og avfallshåndtering av plast genererer store mengder klimagassutslipp, noe som forverrer de allerede alvorlige klimaendringene som truer vår planet.
For å håndtere disse komplekse utfordringene er det et akutt behov for globale og bindende avtaler for å bekjempe marin plastforurensning. Dette er et grenseoverskridende problem som krever en felles, internasjonal innsats for å begrense de katastrofale konsekvensene. Kun gjennom samarbeid og forpliktende tiltak kan vi snu utviklingen og beskytte havene, matsystemene, helsen vår – og fremtiden til vår planet.
Hos NorTrap har vi utviklet en løsning som forhindrer tap av fiskeredskap og sikrer at både fiskeriutstyr og fangst forblir hos den rettmessige eieren.